dinsdag 21 mei 2013

DING 17 - CROWDSOURCING EN CROWDFUNDING

 

Dit is een leuk en 'bemoedigend' ding. Leuk om te lezen dat mensen betrokken worden bij het beleid van bedrijven en instellingen en bemoedigend om te lezen dat het organisaties en particulieren lukt om geld bijeen te brengen voor mooie, creatieve initiatieven.
Van het filmpje van de ASN bank word ik niet meteen enthousiast. Natuurlijk is het goed dat zij duurzaam en met respect voor de mensenrechten hun bankzaken doen. Echter, het is een commercieel bedrijf dat geld moet verdienen en dat is m.i. ook de insteek van hun crowdsourcing. Niks mis mee overigens, maar hou het wel helder. Nee, dan 'Vele handen'. Ik krijg bijna zin om te indexeren! Of de bibliotheek van Arhus. Wat een professioneel en inspirerend filmpje. Ik krijg meteen ideeën om hier ook mee aan de gang te gaan. Op het gebied van het jeugdbibliotheekwerk is de bibliotheek van 100 talenten al een paar jaar in opmars. Dit betekent dat bij het ontwerpen van een nieuwe jeugdbibliotheek of het ontwikkelen van nieuwe activiteiten, kinderen actief worden betrokken bij de plannen. Uitgaande van het principe dat elk kind  zijn eigen talent heeft: kunstenaar, schrijver, Einstein. Noem maar op. In het werkplan van team Educatie voor 2013 staat dat wij ons gaan verdiepen in deze materie en gaan onderzoeken hoe we deze uitgangspunten kunnen gebruiken in ons werk. We moeten trouwens niet vergeten dat Lilian ons mooie 4You samen met een enthousiaste club jongeren heeft gemaakt. Met een heel goed resultaat! Daarnaast kunnen we misschien eens gaan nadenken over crowdfunding. Net als bibliotheek Lage Beemden geld inzamelen voor goede schoolbibliotheken of 30 Ipads om te gebruiken tijdens groepsbezoeken...


4 opmerkingen:

  1. Kijk voor crowdfunding op www.indiegogo.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ellen, ook jouw idee om i-pads zien te verwerven dmv crowdfunding is een hele goeie. Daarmee verlichten we voor de klassenbezoekcollega's denk ik ook wel wat, plus dat het ook weer meer mogelijk maakt. wat mij betreft zeker iets om ons in te verdiepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben ook zo enthousiast over vele handen. En de I-pads zijn een goed idee: concreet en overzichtelijk met resultaat: daar krijg je geld voor bij elkaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nog een succes verhaal van crowdfunding, de pebble watch. Een horgloge die je aan je smartphone kunt koppelen. Eem smsje, whatsapp of ander bericht komt dan binnen op je horloge. Via crowdfunding kon je intekenen, als ze 1000 intekenaars hadden, dan was er voldoende startkapitaal om de horloges te gaan produceren. De teller staat nu op 85000.
    Mijn horloge komt van de zomer :-)

    BeantwoordenVerwijderen